search

Wednesday, December 9, 2015

Tips lupakan Ex-girlfriend atau Ex-boyfriend


selamat petang semua,
good evening everyone.

tajuk entry kali ni ialah "TIPS LUPAKAN BEKAS KEKASIH" . haha 
cliche ke tajuk ni? cliche kan. *ala aku peduli pula?* hihi. okay, mesti semua orang tak berapa suka kan dengan ex korang yang terjah masuk dalam ingatan korang? lagi-lagi bila dapat tahu dia dah ada kekasih baru. lepastu korang pula tak ada. padahal dah semnggu putus, cepat je dia ada pengganti. nampak tak permainan dia disitu? biasa nya yang obvious gini lelaki lah kan? haha

actually, mana boleh lupakan kekasih. tapi MOVE ON boleh. so, tips ni untuk move on.

okay first thing first :

  1. jangan menangis. bodoh nanti.
  2. minta maaf dekat parents *sebab korang banyak abaikan time ada couple*
  3. buang apa yang dia bagi atau bagi orang.
  4. jangan buang no telephone dia *kot-kot dia datang balik, boleh kau gelakkan*
  5. jangan follow laman sosial dia *kalau tak pernah follow*
  6. jangan accept dia kat laman sosial
  7. ubah penampilan korang. 
  8. cari bf/gf baru. 
  9. Abaikan no 8  dan dekatkan diri dengan Allah swt. 

jom, kita huraikan satu-satu.




1. jangan menangis nanti bodoh.
sebab apa aku cakap nangis nanti bodoh? memang lah, buat apa nangiskan dekat orang yang tak hargai kita. kita bersusah payah. pegang janji kita, tapi dia janji hanya janji yang dibabikan *opss*. betul tak? so, kesat air mata. 

2. minta maaf dekat parents.
kau kena minta maaf, sebab kau banyak abaikan dia kan? umur macam korang ni yang cinta monyet ni selalu utamakan gf/bf korang kan? bila parents suruh solat macam apa, cuba bf/gf amboi buat terus. em em. aku pun pernah jadi macam korang ni.

3.buang apa yang dia bagi atau bagi orang.
buang je lah apa yang dia bagi. tapi mana yang mahal simpan lah. susah nak dapat. mana yang tak nak buang baik bagi orang. haha. 

4. jangan buang no telephone dia *kot-kot dia datang balik, boleh kau gelakkan*
jangan okay, aku sarankan jangan. serious benda ni lawak. sebab aku pernah alami. tapi masa dia message balik. hati kau kena kuat lah ye? jangan pula kau get back dengan dia. haha

5. & 6. jangan follow atau accept diorang.
serious ni, jangan lah tergedik-gedik nak buat gini. cari penyakit. nanti kau juga yang sedih. haha

7.ubah penampilan korang.


ini ah yang sebenarnya, korang ni tak cantik/ handsome dan tak perfect pada diorang. padahal dia pun tak bagus mana. okay-okay nak buat dia buka mata besar tak? 

1. kalau korang rasa tak cantik/tak handsome korang cari lah alternatif lain untuk cantik. *tapi jangan make up*

2. buat badan. macam aku, aku sentiasa workout. nak badan cantik. pada perempuan dengan lelaki tu, please lah jangan nampak badan yang lembik apa ke. cantikkan badan. kalau gemuk. kuruskan. buncit six pack kan. haa. baru mata terjojol. haha

3. kalau gigi tak rata, rata kan. kedepan ke, kebelakang lah. haha

4. jaga kuku kaki and tangan. selekeh. jangan hitam-hitam. yuck

8. cari gf/bf baru
kalau dah tak boleh move on sangat, kau guna lah tips no 8 ni. haha *tu pun kalau dapat* 

9. dekatkan diri dengan Allah. dan abaikan no 8
haha, daripada dok cari gf/bf baru lebih baik lah kau stop. insaf-insaf. tunggu lah jodoh kau datang. dekatkan diri dengan Allah. single is better. haha


okay lah, semua ni tips nak move on. kalau korang ada  pendapat lain sila lah komen. aku nak tahu juga. hehe ;> . assalamualaikum 
xoxo,
fanrdh/ika



4 comments:

  1. oh, suka tips no 2. btw, tips no 8 tu, kira macam nak buat rebounce lah kan. hehe. good tips btw :D

    ReplyDelete
  2. @mormor hahaa. Harap beguna. Lagi satu nak tambah. Kena la banyak sibuk kan diri dengan benda berfaedah. Hahah

    ReplyDelete
  3. I have this experiences before..
    the best solution is back to Allah.. :)
    Simple.

    ReplyDelete
  4. mashaALLAh, alhamdulillah. that the best way ever ;)

    ReplyDelete